« Många bäckar små: när elkonsumenter blir elproducenter | Main | Följ med på jätteekomässa »

den 20 februari 2008

Comments

Parul Sharma

Apropå miljö och rättvisa...

Vad jobbigt det måste vara att vara ryggradslös och atlet samtidigt, speciellt nu om man ska ända till Peking för att vara med i OS. Jag tänker på det här ofta- om det verkligen krävs en nära personlig kontakt med en individ som svälter eller en person som dagligen med avsikt berövas sina rättigheter för att vi ska reagera åtminstone lite. Kanske är det så att en person inte förstår andras lidande förrän lidandet kommer nära inpå en.

OS-principen som talar om mänsklig värdighet och respekt för universella etiska principer har i princip varit obsolet när det gäller Kina. Varken våra atleter eller de olympiska kommittéerna på svensk eller internationell nivå bryr sig. Mänsklig värdighet betyder ingenting. Länge har man hört att affärer och ”politik” inte hör ihop, nu hör OS och ”politik” inte ihop. Men varför antar man då mänsklig värdighet som en OS-princip? Kina, med dess globalt framväxande ekonomi, har lett till att världens (företags) ledare struntar i att ifrågasätta eller kommunicera en oro för Peking. Världens näringsliv förefaller mer intresserade att ta del av Kinas snabba ekonomiska tillväxt än de mänskliga rättigheterna. Det är inte enbart mänskliga rättigheter som man utestänger här utan även vårt nya hjärtebarn ”miljön” diskvalificeras för investeringarna. Kinas ekonomiska mirakel Shenzen, också känt som Kinas största ”special economic zone”, med lättare skatteregler och arbetsrätt för utländska investerare har graderats som en ”global environmental hotspot” av United Nations Environment Programme (UNEP) i 2006. Detta innebär i korthet ett område som lidit en enorm miljöfara på väldigt kort tid. Vidare har 20 miljoner kinesiska bönder blivit av med mark och hem för att bereda väg åt mer ”special economic zones”, för utländska investeringar. Detta anses vara en del av moderniseringen av Kina enligt Världshandelsorganisationen (WTO). En ”modernisering” på bekostnad av miljontals människors liv.

Men åter till våra atleter och OS. Detta handlar inte om att bojkotta Kina, nej inte alls, det handlar om att ta sitt individuella ansvar och ifrågasätta varför OS-principer inte efterföljs, varför den internationella olympiska kommittén och den svenska kommittén inte har ifrågasatt Kinas regering om hur man ämnar jobba för den mänskliga värdigheten. I Peking fortsätter myndigheterna hålla människorättsaktivister i husarrest och hård polisbevakning, samtidigt sitter många fortfarande fängslade som samvetsfångar. Till detta kommer förföljandet, tortyren och dödandet av oliktänkande, något som blir intensivare för varje dag. Atleter, säg något, reagera, visa att ni lever.

Parul Sharma
Människorättsjurist och författare

The comments to this entry are closed.

Blogglista - världen