Mikael Johansson skrev hos Ecoprofile i förrgår att "Framtidens drivmedel är utan tvivel el från vindkraft och framtidens bilar olika varianter av elbilar." Han berättade att han haft en dialog med forskningsdirektör Karl Bergman på Vattenfall, som sagt att "Det behövs inte särskilt mycket ny produktion för att försörja tillkommande plug-in-hybrider. Även i optimistiska introduktionsscenarier för plug-in är den tillkommande elförbrukningen liten jämfört med andra trender i t ex det nordiska elsystemet. En enkel uppskattning ger vid handen att Sveriges privatfordon som plug-in skulle förbruka ca 10-12 TWh per år. Detta motsvarar ungefär fem gånger den vindkraftpark Vattenfall planerar vid Kriegers Flak, söder som Sverige, med 128 st 5 MW vindkraftverk…..". Jag hittar en gammal artikel som inte är lika optimistisk, där forskare vid Warwick-universitetet räknat på ett byte av den brittiska bilparken till vätgasbilar som hämtar energin från vindkraft. De kom fram till att det skulle kräva ungefär 100 000 nya vindturbiner. Här kan det förstås finnas en skillnad i att det i det svenska exemplet handlade om plug-in-bilar, och i det brittiska om vätgas-bilar, vad vet jag? Och i kommentarerna till 100 000-turbiner-artikeln svarade någon: "När börjar vi?" För visst låter det intressant att tänka sig att framtidens bilar är tysta och "vinddrivna".
På samma tema skrev Lunken igår om ett projekt där man producerar vätgas direkt från vindkraft, och därmed kan "lagra vindenergi på plats". "Denna lösning kan alltså komma runt problemet med lagring av vindenergi till dagar då det inte blåser…..". Jätteintressant. Jag går på jakt efter mer om vind och bilar.
Solon Economou skriver bloggen CapeCodToday, och i oktober berättade han att bl a Worcester Polytechnic Institute forskar om användandet av vindenergi för att producera vätgas till bilar. Det är mycket i hans inlägg jag inte riktigt begriper, men det kan ju vara intressant för någon annan, och jag noterar i alla fall hoppfulla meningar som de här: "Clearly there is strong motivation for combining fuel-cell technology with a renewable energy resource such as wind. This combination may be the solution to ridding ourselves of our dependence on finite fossil fuels, their polluting emissions, and of relying on those whose political interests may be inimical to our own."
Och, sörru, i november skrev Todd Woody på Green Wombat (den bloggen verkar bra, måste jag tillbaka till) om ett besök i Burlington, Vermont. Där finns redan en vinddriven vätgasbil igång! Det är en Toyota Prius, använd av staden Burlington, som byggts om för att gå på vätgas, och den tankar på en vätgasstation som hämtar kraften från ett intilliggande vindkraftverk (titta i bakgrunden på Todds bild).
Sedan finns det ju en koppling mellan bilar och vindkraft som är lite mera osannolik, men inte mindre spännande att läsa om, nämligen att använda vindmotståndet från bilen själv. I Toronto har studenter försökt producera el genom att använda vindkraften från de framsusande bilarna på motorvägen, men att driva själva bilen med dess eget vindmotstånd? På Make Magazines blogg hittar jag ett inlägg av någon som visserligen förstår att en bil som enbart drevs av sin egen vindsnurra inte skulle komma särskilt långt (åtminstone inte när det är vindstilla), men samtidigt tycker att det skulle vara kul att räkna på "the potential output of regenerative braking and regenerative turbines for slowing down". Inlägget följs av en lång kommentarstråd med diskussioner om att "det finns inga gratis luncher". Men jag hittar i alla fall, hos Hacked Gadgets, ett billjus som drivs utan kablar och batterier, av vinden bilen möter. Och en Tokyo-taxi, vars vindsnurra laddar passagerares mobiltelefoner. Och sist, men inte minst, den självdrivna Venturi Eclectic.
Den presenterades på Paris Motor Show i år, och börjar produceras i juni nästa år. Motor Authority berättar att den drivs med en elmotor som laddas av 2,5 kvadratmeter solceller på taket, och vindkraft! "In regions where the sun doesn’t shine that often, the vehicle uses wind power to rotate a force wheel, which generates electricity topping up the battery. Complete charge of the liquid cooled NIMH batteries provides a range of about 50km and allows the car to reach speeds of 50 km/h. Wind power alone can drive the car 15km after a full day of charging. If all else fails, owners can simply plug it into a mains unit at home."
Recent Comments