Vad är miljörörelsen, frågade jag härom veckan. Av dem jag tillfrågat, i Naturvårdsverkets länksamling, är det få som anser sig inte vara en del av miljörörelsen – vare sig det gäller stora (som Svenska Renhållningsverksföreningen, som själva menar att de är "Sveriges största miljörörelse") eller små (som Svenska Hajföreningen, med c:a 100 medlemmar). De flesta svarar också, liksom Louise i en kommentar nyligen, att miljörörelsen förstås är mer än bara organisationer. "Miljörörelsen är också alla enskilda individer som arbetar för en bättre miljö och ett ekologiskt hållbart samhälle," skriver t ex Karin hos Jordens Vänner. Däremot finner jag inte många bloggar. Så nu beger vi oss till något som är både blogg (eller bra nära) och mötesplats. Sajten heter Ecoprofile, drivs av göteborgaren och civilingenjören Johan Erlandsson, och så här beskriver den sig själv: "Ecoprofiles huvudverksamhet är ett brett och obundet nyhets- och diskussionsforum om miljömässigt hållbara livsstilar, öppet för alla som vill föra en seriös debatt eller som vill ha ett kunskapsutbyte. Huvudämnena är persontransport, energi och livsmedel. Dessa konsumtionsgrupper står för huvuddelen av hushållens miljöpåverkan. Inspirerande exempel på produkter och tjänster med miljöprofil inom en stor mängd kategorier finns också, likaså kan man ta fram sin miljöprofil och få en helhetsbild över den egna livsstilens miljöpåverkan. Ecoprofile har funnits på nätet sedan 2001." Ecoprofile startades således innan bloggar blev vanliga, men den har det mesta som bloggar har: senaste inlägg överst, länkar vidare, kommentarstrådar (dock inte rss-flöde, så vitt jag kan se). Det som skiljer är medlemskapet och inloggandet, vilket gör Ecoprofile till en slags community. Medlemslistan, 339 stycken, är imponerande och att det finns med små presentationer och länkar till medlemmars egna sidor är både kul och användbart. Jag mailar Johan Erlandsson, som berättar att han tror mycket på diskussionsforum för att underlätta kunskapsspridning, och tycker att det saknats ett forum inom hållbar persontransport, energi och mat tidigare. Någon kanske minns att jag två gånger efterlyst en svensk blogg om att handla miljövänligt. I Ecoprofiles lista hittade jag den. Mer om det i morgon.
MBA: Ecoprofile startades 2001. Hur gick det till?
JE: Jag har under en längre tid haft ett miljöintresse. När jag började jobba som IT-konsult år 2000 efter jag tagit civilingenjörsexamen framgick det allt tydligare att jag var mer intresserad av att arbeta med miljöfrågor än att bygga administrativa IT-system av olika slag. Där någonstans föddes idén om att skapa något eget. Från början var det största fokuset på att ge inspirerande exempel på produkter och tjänster med miljöprofil, men med tiden har diskussionsforumen blivit den viktigaste komponenten på Ecoprofile.
MBA: I vilken takt växer medlemsskaran idag?
JE: Det är nog ett par nya medlemmar i veckan. Betydligt fler är välkomna! :-)
MBA: Känner du till någon liknande sajt?
JE: Nej, faktiskt inte med den här inriktningen. Det finns sajter på engelska som är liknande, men de är mer specialiserade på något område, t.ex. http://www.leonardo-energy.org som är en energisajt.
MBA: Vad har du för tankar och förhoppningar om sajtens framtid?
JE: För den svenska delen hoppas jag på fler besökare och medlemmar såklart, för en större kunskapsspridning om dessa oerhört viktiga frågor. Allra roligast vore att få med fler som inte redan är frälsta, om du förstår vad jag menar. Om det blir mer aktivitet på sajten kommer det också behövas fler duktiga moderatorer. Sen kan man drömma om att någon gång i framtiden kunna få tid att skriva mer material själv istället för att referera till andra nyhetskällor...
Johan tillägger: "Ännu mer spännade är den nystartade internationella versionen, www.ecoprofile.com. Där finns det stora möjligheter!"
Comments